Nederland
NEDERLAND – 2008: Diependal – Fochteloërveen | door Richard Mensch
Verslag van de korte excursie op 28 juni 2008 naar Diependal – Fochteloërveen
Kraanvogel en slangenarend stelen de show
Gelukkig gaat de vogelexcursie vandaag door! Maar aangezien ik wakker word door de regen die ik vanuit het raam van de door mijn gehuurde Bed & Breakfast hoor, twijfel ik aan de goede bedoelingen van de weergoden vandaag.
Om 08:00 op de parkeerplaats van ‘Speelstad Oranje’. Er staan al 3 vogelaars te wachten, even voorstellen en niet veel later komen er nog 2 bij, gevolgd door onze gids voor vandaag, Lieuwe van Welie. Even een kort welkom, een intro wat te verwachten en we gaan op pad. Niet veel later parkeren we onze auto’s en haasten we ons naar de vogelhut van Diependal.
Het is stevig aan het motregenen, en veel uitleg bij het informatiebord over de omgeving is er dan ook niet bij. Wel horen we al geelgors, en die zullen we deze dag nog een aantal keren goed te zien krijgen. Dat Lieuwe ook oog heeft voor andere zaken dan alleen vogels blijkt als hij een jonge veldmuis ziet en vangt, gevolgd door een kleine bruine kikker.
Spechten
We zien kort de grote bonte specht en in een flits de kleine bonte. Ook horen en zien we koekoek… Gelukkig hebben we geen mensen in de groep die last hebben van claustrofobie, want de tunnel naar de hut is lang, smal en door het ontbreken van zon wel een beetje donker.
We hebben de hut voor onszelf en iedereen zoekt een plekje. Al vrij snel zien we een mooie bruine kiekendief.. het is een flinke vrouw en gaat voor ons in een dode boom zitten, zij een prachtig uitzicht, en wij ook.
dec 26, 2014 – Roodhalsfuut 30 jul 2013 …
Bedelende lepelaars, boomvalk, nog een bruine kiek, wilde zwaan, dodaars, roodhalsfuut met jongen, en geoorde fuut. Ook grauwe gans en nijlgans zijn vertegenwoordigd.
We determineren de diverse eenden, welke al in eclipskleed zijn, en meeuwen, en genieten van dit mooie stukje land en water. We verlaten de hut en gaan op zoek naar het vogelscherm. Vlak voor de hut is een grasmussen-familie druk bezig, gade geslagen door een geelgors vrouwtje. Even daarvoor zagen we 2 koekoeken wegvliegen.
We verwonderen ons over het imitatietalent van de bosrietzanger. Was dat een merel? Nee hoor… toch echt de bosrietzanger… fantastisch vogeltje. De plas achter het vogelscherm is vrij leeg, het weer laat nog een beetje op zich wachten, maar de wind lijkt af te nemen. We besluiten naar de auto terug te lopen en de daar meegebrachte koffie te nuttigen.
Geelgors
Een geelgorsman poseert op een paaltje, en in het weiland zitten holenduifen. Al kletsend komen we aan bij de auto, alwaar tijdens het nuttigen van meegebrachte eetwaar en koffie wat vogelervaringen worden uitgewisseld.
Na de koffie gaan we naar het Fochteloërveen. Er zijn geen meldingen van kraanvogels gedaan en ook de slangenarend is nog niet gezien. Aan ons de schone taak! Naar de toren lopend zien we een glanskop in het dode hout, vergezeld door mezen- en goudhaantjes-geluid.
De mezen zien we ook, het kleine haantje niet. Eenmaal boven in de uitlijktoren hebben we een prachtig uitzicht over het Fochteloërveen. De telescopen worden geplaatst en we speuren het gebied af. Lieuwe werkt alvast de tellijst van de dag bij, en ondertussen wordt er sperwer en roodborsttapuit gezien, niet veel later blauwborst en zomertortel. Na eerder de gele kwikstaart te hebben gezien, is nu ook de witte kwikstaart aan de beurt.
Kraanvogel
Een groepje dagjesmensen horen het geheel aan, en de dames van het gezelschap verwonderen zich over de ‘aparte’ vogelnamen. Blauwborst… roodborsttapuit? Een van de twee heren vindt het wel leuk en kijkt door telescoop die niet wordt gebruikt, ondertussen laat ik hem soms een vogelplaatje uit mijn zakgids zien, weet hij ook waar we het over hebben. Je ziet dat hij het leuk vindt. Misschien weer een ‘vogelaar’ erbij?! Er wordt een plekje voor mij vrijgemaakt aan het ‘raam’ en ik besluit het gebied af te turen. Niet veel later en met een beetje geluk springt er even een kraanvogel in beeld. PANIEK! JA, JONGENS … ik heb er een! Ik laat Lieuwe kijken, en omdat het lastig zoeken is, zet ik de andere telescopen ook op de kraanvogels… het zijn er inmiddels twee!
Slangenarend
Even een korte balts, maar we zien geen jongen… Later zien we ze gracieus wegvliegen. Niet veel later is Lieuwe al een tijdje verdacht stil door zijn telescoop aan het turen. SLANGENAREND … JA … SLANGENAREND… !!!!
Je meent het? Iedereen luistert naar de aanwijzingen die Lieuwe ons geeft en we zien de grote vogel ver van ons vandaan boven de bomen zweven. Het is de eerste dit jaar en Lieuwe is dan ook terecht trots. Er wordt meteen gebeld met Johan Bos (die samen met Lieuwe organisator is van deze excursies) en later bij de auto wordt de positie doorgegeven aan Dutch Birding.
Onderweg naar de hut had ik nog een grapje gemaakt met Lieuwe. In april dit jaar zat er geen zeearend meer in het Lauwersmeer, en toen ik daar was met Lieuwe hebben we er een gezien op slechts 50 meter afstand… Ik vond dat dat ook maar met de Slangenarend moest gebeuren… Zo zie je maar.
Zulke soorten zijn goed voor het moreel en goed gemutst besluiten we nog een stuk over het Veen te wandelen. Het zonnetje schijnt regelmatig en het is prachtig. Het ene paapje naar de andere, een overvliegende koekoek, een kraai – wat een Raaf (!) blijkt te zijn. ook zien we onze tweede boomvalk van vandaag, deze blijft lang genoeg in beeld om ook door de verrekijker goed te observeren.
Maar ook heikikker en rupsen van de grote beer en St. Jacobsvlinder. Als toetje krijgen we nog een keer de slangenarend, dit keer misschien wat beter in beeld.
Moe maar voldaan komen we aan bij de auto’s. Het was een leuke dag, die wat miezerig begon, maar zonnig eindigde. De tellijst eindigt op 80 soorten, daar zijn ook een aantal vogels bij geteld die we hebben gehoord, maar niet gezien…. Dan nog hou je er zeker 70 over! Een prima score dacht ik zo, maar vooral een dag die de moeite waard was. Mede door de prima leiding van Lieuwe van Welie, die tot op het laatste moment scherp bleef.
Vlak voor de auto scoorde hij nog een wespendief, terwijl de rest van ons al aannam een buizerd te zien.
Gelukkig ging deze dagexcursie door!
RICHARD MENSCH
Mail ons: