Karel Beylevelt (1947)
Naast zijn werk als medisch analist was Karel Beylevelt al meer dan dertig jaar freelance natuurfotograaf. Inmiddels is hij niet meer werkzaam voor het ziekenhuis (pensioen), maar zijn passie voor fotografie is nog lang niet uitgeblust. Zijn interesses zijn vogels, biotopen en leefgemeenschappen.
Na de opleiding tot natuurgids bij het IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie) heeft Karel geassisteerd bij een vogelringstation. In de tien jaar dat hij dat deed heeft hij veel (zeldzame) soorten in de hand gehad. Hier deed hij zijn basiskennis op over het leefmilieu en trekgedrag van vogels. Karel wilde de vogels achterna en na Europa te hebben verkend heeft hij veel andere, verre reizen gemaakt. Vanaf het begin is fotograferen deel uit gaan maken van het vogelen. Telescoop, verrekijker en camera zijn onafscheidelijk.
Samen met een Amerikaanse ornitholoog heeft Karel op de Nederlandse Antillen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de cayennestern. Als gevolg van het feit dat hij regelmatig op de Antillen verbleef heeft hij er twee boeken over geschreven, onder andere een natuurgids en een natuurreisgids.
Waarom Ethiopië?
Karel is gek op Ethiopië. Waarom eigenlijk? Karel: ,,Mijn zwager woont en werkt daar en zijn vrouw is Ethiopische, dat is erg praktisch. Verder had ik al veel landen bezocht in Afrika en toen ik in de boeken dook en zag dat er veel vogelsoorten – en maar liefst 23 endemen – voorkomen, was ik verkocht. Het is een ontzettend afwisselend en fascinerend land. En een geweldige plek voor natuurfotografie. Veel vogels en zoogdieren zijn relaxed, dus gemakkelijk op de plaat te zetten. Met name de geladabavianen zijn vrij goed te doen als je weet waar je moet zijn. Ook het landschap daar is adembenemend.”
Mail ons: